Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Konkurs gastronomiczny „NAJLEPSZA POTRAWA ŚWIĄTECZNA”

potrawa swiateczna 2019Dnia 12.12. 2019 r. w naszej szkole odbył się konkurs gastronomiczny pod hasłem „ NAJLEPSZA POTRAWA ŚWIĄTECZNA”.


Celem niniejszego konkursu było:
• kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy związanej z tematyką Świąt Bożego Narodzenia,
• doskonalenie umiejętności sztuki kulinarnej,
• rozwijanie zainteresowań gastronomicznych,
• rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów,

Do rywalizacji stanęły dwuosobowe zespoły uczniów Technikum żywienia i usług gastronomicznych klasa I TŻ (grupa I i III).
Uczestnicy konkursu przygotowali i zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne zgodnie z tematem konkursu oraz zachowaniem wszelkich przepisów bhp i prawidłowej organizacji stanowiska pracy. Podczas przygotowywania potraw można było zaobserwować pełną koncentrację, wielkie zaangażowanie i chęć pokazania własnych umiejętności. Organizatorem szkolnego konkursu gastronomicznego „Najlepsza potrawa świąteczna” były panie: Alicja Kus i Elżbieta Jaracz.

Przygotowano:
- Kulebiaka z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybów – Englot Magdalena i Belcik Wiktoria,
- Pierogi ruskie – Kłak Amelia i Kosior Martyna,
- Kluski z makiem – Zwojeński Daniel i Kasprzyk Kacper,
- Torcik cynamonowo-migdałowy – Sowa Elżbieta i Wiśniowska Katarzyna,
- Kasza pęczak z grzybami i ciasteczkami z gorgonzoli – Kołek Bartosz,
- Babeczki z bakaliami i jabłkiem – Szwast Anna i Witalec Weronika,
- Barszcz czerwony z uszkami z nadzieniem morelowym- Walczak Oskar i Wiklowski Dominik

Konkurs został oceniony przez Jury : Ewa Starowiejska – Dyrektor Szkoły, Agata Betlej – zastępca dyrektora, Magdalena Dubiel – Raś - nauczyciel języka angielskiego, Iwona Milczek- Hejnar – nauczyciel języka angielskiego, Alicja Kus – nauczyciel gastronomii, Elżbieta Jaracz- nauczyciel gastronomii, Klaudia Drzyzga – uczennica klasy IV TŻ.

Poziom rywalizacji w konkursie gastronomicznym Jury oceniło jako wysoki i wyrównany o czym świadczyły minimalne różnice w punktacji uzyskane przez rywalizujące grupy. Wyłoniono następujących zwycięzców:
I miejsce: Kasza pęczak z grzybami i ciasteczkami z gorgonzoli – Kołek Bartosz
II miejsce: Babeczki z bakaliami i jabłkiem – Szwast Anna i Witalec Weronika
III miejsce: Torcik cynamonowo-migdałowy – Sowa Elżbieta i Wiśniowska Katarzyna.
Nagrody dla zwycięzców ufundowała Rada Rodziców przy Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2.
Zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

 

EB Dark Mode