Aktualności


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

ZSP2 oferta 2024 2025 baner

Zajęcia w PWSZ

pwsz 2016Dnia 01. 02. 2016 r. uczniowie klas II TŻ i II C/K wzięli udział w wykładach oraz zajęciach laboratoryjnych w PWSZ w Krośnie. Tematem wykładu było "Badanie autentyczności i pochodzenia żywności".

W trakcie wykładu młodzież dowiedziała się w jaki sposób fałszowana jest żywność oraz które produkty spożywcze, dostępne na polskim rynku, najczęściej są fałszowane. Po wykładzie młodzież wraz z opiekunami udała się na zajęcia laboratoryjne.
Pierwsze zajęcia laboratoryjne dotyczyły oceny jakości surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego (kompleksowa ocena wartości odżywczej jaj, wykorzystywanie nowoczesnych metod wykonywania zafałszowań żywności). Zajęcia prowadził dr inż. Kazimierz Pokrywka.
Drugie zajęcia laboratoryjne dotyczyły rośliny bulwiastej - ziemniaka (ocena konsumpcyjna ziemniaka surowego i gotowanego, rozpoznawanie typów kulinarnych ziemniaka, ocena jakościowa ziemniaka gotowanego oraz badanie zawartości witaminy C w bulwie ziemniaka). Zajęcia prowadziła mgr inż. Bernadetta Bienia.

Organizatorami zajęć w PWSZ w Krośnie były: p. Halina Szpiłyk oraz p. Agnieszka Gonet.

link do zdjęć z zajęć w PWSZ umieszczonych przez uczelnię

 

EB Dark Mode