Dnia 10 marca 2016 roku w naszej szkole odbyła się piąta edycja turniejów dla gimnazjalistów: gastronomiczny „Gimnazjalny Mistrz lepienia pierogów" oraz fryzjerski „Odkryj swój talent".
Do udziału zgłosiło się 7 drużyn z następujących szkół:
Miejski Zespół Szkół Nr 4 w Krośnie, Gimnazjum Nr 4,
Miejski Zespół Szkół Nr 5 w Krośnie, Gimnazjum Nr 1,
Miejski Zespół Szkół Nr 1 w Krośnie, Gimnazjum Nr 2,
Gimnazjum im. Jana Pawła II w Zręcinie,
Zespół Szkół im. Aleksandra Fredry w Odrzykoniu,
Miejski Zespół Szkół Nr 5 w Jaśle,
Ośrodek Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu.
Konkursy skierowane były do uczniów szkół gimnazjalnych, którzy chcą zaprezentować swój talent i kreatywność w tworzeniu fryzur oraz potraw. Ich celem było ukazanie uczniom atrakcyjności zawodów fryzjerskiego i gastronomicznego, pomoc w rozpoznaniu predyspozycji zawodowych oraz rozwijanie pasji w tych kierunkach.
Turniej fryzjerski odbywał się w pracowni fryzjerskiej. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwała komisja złożona z przedstawicieli dyrekcji szkoły – pani dyrektor Ewy Starowiejskiej, kierownika szkolenia praktycznego – pani Barbary Kozdraś, nauczycieli zawodu: pani Danuty Gnap, pani Liliany Sawaryn oraz losowo wybranego nauczyciela ze szkół biorących udział w konkursie. Komisja, która cały czas przyglądała się zmaganiom, oceniała: pomysłowość, nowatorstwo i inspirację, utrzymanie młodzieżowego stylu oraz efekt końcowy.
Zwycięzcami konkursu zostali reprezentanci:
- I miejsce - Gimnazjum im. Jana Pawła II w Zręcinie – Eryka Głód
- II miejsce - Zespół Szkół im. Aleksandra Fredry w Odrzykoniu - Karolina Krygowska
- III miejsce - Gimnazjum im. Jana Pawła II w Zręcinie – Patrycja Cymborska.
Organizatorkami konkursu były: pani Barbara Kozdraś, pani Danuta Gnap, pani Liliana Sawaryn.
Turniej gastronomiczny odbywał się w pracowni gastronomicznej, w której na uczestników czekały odpowiednio przygotowane wcześniej stanowiska pracy. Każda drużyna miała do dyspozycji niezbędne do wykonania zadania produkty (farsz do pierogów ruskich, ciasto) i sprzęt. Zawodnicy mieli za zadanie w jak najkrótszym czasie wykonać gotowy produkt czyli pierogi. Ocenie podlegały nie tylko czas poświęcony na wykonanie zadania i liczba pierogów, ale także ich jakość. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwała czteroosobowa komisja: pani wicedyrektor Agata Betlej, pani Jadwiga Dubis - kierownik Działu Żywienia Wojewódzkiego Szpitala w Krośnie, pani Halina Szpiłyk, pani Agnieszka Gonet, pani Katarzyna Łach, pani Lucyna Kochan, która cały czas przyglądała się zmaganiom.
Zwycięzcami zostali reprezentanci:
- I miejsce – Zespół Szkół Miejski Nr 5 w Jaśle,
- II miejsce – Gimnazjum im. Jana Pawła II w Zręcinie,
- III miejsce – Zespół Szkół im. Aleksandra Fredry w Odrzykoniu.
Dla wszystkich zawodników ufundowano nagrody i dyplomy. Uroczystego wręczenia nagród dokonała Naczelnik Wydziału Edukacji pani Grażyna Gregorczyk.
Na zakończenie konkursu wystąpił szkolny kabaret ,,Złote Maliny" i przedstawił scenkę kabaretową pt. ,,Zwycięzcy". W postać mistrza kulinarnego Roberta Makłowicza wcielił się Mateusz Malina, uczeń klasy I TŻ, który zaprezentował autorski przepis na drobiowe medaliony. Obiecujemy na lekcjach pracowni gastronomicznej go wykorzystać!!
W czasie trwania konkursu w pracowni obsługi konsumenta, która zamieniła się w ,,Chłopską izbę", przyjmowano gości proziakami, razowym chlebem upieczonym na liściu kapusty, ogórkami i pomidorami kiszonymi, domowym masłem i smalcem ze skwarkami. W szkolnej kawiarence nie zabrakło słodkich ciast, a uczniowie serwowali kawę z dodatkami parzoną na wiele sposobów. Za organizację konkursu i jego przebieg odpowiedzialne były pani Agnieszka Gonet, pani Anna Kustroń , pani Halina Szpiłyk, szczególne podziękowania należą się panu Pawłowi Cisoniowi, pani Czesławie Kosiek i panu dyrektorowi Banku Milenium Sławomirowi Juraszowi, którzy byli sponsorami konkursu.
W przygotowaniach i przebiegu konkursu pomagali uczniowie klasy III TŻ – Szymon Bożek, Sebastian Rygiel, Piotr Pańczuk, Karolina Zadrożna, Krystyna Jaworska, Kinga Baran, Anna Prach, Dominika Nehir, Katarzyna Pękalska, Joanna Jurasz.
Miła atmosfera i zdrowa rywalizacja powodują, że konkursy wciągu 5 lat osiągają coraz wyższy poziom. W związku z tym coraz trudniej jest wyłonić mistrzów. Umiejętności kulinarne i fryzjerskie gimnazjalistów są coraz lepsze. Udział w konkursach wzbudził w uczestnikach wiele emocji i dostarczył niezapomnianych wrażeń. Gimnazjaliści stwierdzili, że pobyt w naszej szkole będą wspominać
z przyjemnością, a udział w konkursie ocenili jako dobrą zabawę.
Uczestnicy konkursu obiecali, że wrócą za rok!
>>> filmik z czwartkowych zmagań gimnazjalistów
Przyjęcia stron:
I. Dyrektor Szkoły Bogdan Skotnicki
1) poniedziałek 13.00 – 15.00
2) środa 14.00 – 16.00
II. Wicedyrektor Agata Betlej
1) wtorek 14.00 – 16.00
2) piątek 11.00 – 13.00
>>> godziny dostępności nauczycieli
>>> Zmiana numeru telefonu zaufania dla dzieci i młodzieży na 800-12-12-12
>>> mOchrona – nowa aplikacja ochrony rodzicielskiej
>>> dodatkowe zajęcia psychologiczno-pedagogiczne
>>> instrukcja logowania dla rodziców i uczniów
>>> Jak odzyskać login i hasło?
W przypadku braku możliwości zalogowania się na indywidualne konto, należy zapoznać się z tymi informacjami.
wskazówki techniczne dla użytkowników
Realizowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)
👉 Edukacja dla przyszłości w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2
Realizowane projekty w ramach ERASMUS+
👉 Zainspiruj do myślenia – zmobilizuj do działania
👉 Ja w Europie – marzenia się spełniają
👉 Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne
👉 Stawiamy na zagraniczne doświadczenie zawodowe
👉 Zagraniczny staż = lepsza przyszłość
👉 Międzynarodowa edukacja językowa i cyfrowa nauczycieli kluczem do profesjonalizmu zawodowego
👉 Wzrost kompetencji cyfrowych i językowych = wyższa jakość kształcenia
Odwiedza nas 68 gości oraz 0 użytkowników.