Akademia Młodego Zawodowca
XI Jarmark Franciszkański
Konkurs kelnerski
XVII Wojewódzki Turniej Fryzjerski
Event młodych przedsiębiorców
Szkolny konkurs baristyczny
XV Wojewódzki Turniej o tytuł „Najlepszy Uczeń w Zawodzie Cukiernik”
26 Finał WOŚP
Blaga 2017
Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe - staże zagraniczne
IV Gala Medyczna z okazji Dnia Pracownika Służby Zdrowia
Europejski Turniej Piłki Siatkowej

Akademia Młodego Zawodowca

Akademia Młodego Zawodowca

akademia mlodego zawodowca

"AKADEMIA MŁODEGO ZAWODOWCA" 

Warsztaty zawodowe przeznaczone dla uczniów szkół podstawowych

organizowane przez

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie

Planowanie drogi edukacyjnej i zawodowej uczniów ma ogromne znaczenie na każdym etapie edukacji, jednak powinno się ono odbywać jak najwcześniej. W związku z tym już w szkole podstawowej nie tylko przydatne, ale wręcz konieczne jest motywowanie uczniów do podejmowania refleksji i dyskusji nad wyborem przyszłej szkoły i zawodu. Wstępne preferencje zawodowe utrwalone na wczesnym etapie rozwoju mogą wpływać na zainteresowania oraz wybór dalszej drogi zawodowej dziecka. Istotne zatem jest stwarzanie możliwości do kształtowania wczesnej preorientacji zawodowej. Pomocą w tym zakresie mogą służyć warsztaty w "AKADEMII MŁODEGO ZAWODOWCA", które umożliwią uczniom krośnieńskich i okolicznych szkół podstawowych poznawanie specyfiki różnych zawodów w warunkach rzeczywistych. 

Realizacja zajęć w ramach "AKADEMII MŁODEGO ZAWODOWCA" będzie polegała na: 

  1. Zapraszaniu uczniów do ZSP NR 2 w Krośnie. 
  2. Warsztaty prowadzone będą przez nauczycieli zawodu, natomiast uczestnicy przy wsparciu uczniów ZSP NR 2 będą wykonywać czynności zawodowe. 
  3. Zajęcia będą prowadzone także przez współpracujących z ZSP NR 2 pracodawców. 
  4. Warsztaty będą obejmować część teoretyczną i praktyczną, dzięki czemu uczestnikom zostaną przybliżone informacje i czynności związane z wykonywaniem konkretnych zawodów. 
  5. Uczniowie dostaną certyfikaty potwierdzające ukończenia  akademii. 
  6. Częstotliwość oraz tematyka zajęć będzie uzależniona od zainteresowań uczestników. 

Cele główne projektu:  

  1. Poznanie przez uczniów podstawowych terminów związanych z pracą, zawodem, czynnościami zawodowymi. 
  2. Rozpoznanie swoich zasobów (zainteresowania, uzdolnienia, kompetencje, predyspozycje zawodowe). 
  3. Kształtowanie szacunku dla różnych zawodów i ich przedstawicieli. 

Cele szczegółowe:

Uczeń potrafi: 

  • zdefiniować pojęcia związane z pracą i zawodem, 
  • wyjaśnić znaczenie pracy w życiu człowieka, 
  • samodzielnie wykonywać czynności charakterystyczne dla określonych zawodów, 
  • planować swoją pracę. 

Uczeń zna:  

  • specyfikę różnorodnych zawodów, które może wykonywać, 
  • pojęcia związane z konkretnym zawodem, słownictwo branżowe,
  • zasady higieny obowiązujące na danym stanowisku pracy, 
  • zasady bezpieczeństwa obowiązujące na danym stanowisku pracy, 
  • i ma nawyki obowiązkowości oraz odpowiedzialności zawodowej, 
  • i doskonali swoją sprawność manualną, 
  • zasady zdrowego odżywiania, 
  • zasady savoir vivre. 

Propozycje warsztatów:

  1. Warsztaty kulinarne – kucharz.

Celem warsztatów jest kształcenie umiejętności gotowania zdrowych potraw uwielbianych przez dzieci i równoczesne zapoznanie z zawodem – kucharz. Uczestnicy nauczą się przygotowywać zdrowe słodycze, pasty, koktajle, sałatki owocowe oraz inne dania, a także używać branżowe słownictwo. 

  1. Warsztaty cukiernicze – cukiernik.

Celem warsztatów jest zapoznanie uczestników z produktami cukierniczymi, słownictwem branżowym i czynnościami wykonywanymi przez cukiernika. Uczestnicy będą własnoręcznie wykonywać ciasto, piec ciasteczka oraz zdobić je. W czasie warsztatów będą posługiwać się specjalistycznym sprzętem.

  1. Warsztaty piekarskie – piekarz.

Celem warsztatów jest nauka organoleptycznego rozpoznawania rodzajów chleba, poznanie różnych rodzajów mąki, formowanie ciasta oraz przygotowywanie zdrowych, kolorowych kanapek. Uczestnicy dowiedzą się, czym charakteryzuje się zawód – piekarz i będą się posługiwać słownictwem branżowym.

  1. Warsztaty kelnerskie – kelner.

Celem warsztatów jest kształcenie umiejętności nakrywania i dekorowania stołu, składania serwetek oraz serwowania. Uczestnicy zostaną zapoznani również
z zasadami savoir vivru przy stole. Nauczą się zasad obsługi gości oraz poznają główne elementy etyki w zawodzie kelner.

  1. Warsztaty fryzjerskie – fryzjer.

Celem warsztatów jest zapoznanie z zawodem fryzjer, który coraz częściej określany jest jako ,,Stylista fryzur’’. Uczestnicy dowiedzą się, jakie czynności zawodowe wykonują fryzjerzy i gdzie mogą być zatrudniani. Nauczą się, jak pielęgnować własne włosy, jakich środków używać do tego celu i jak dbać o własny wizerunek. Podczas warsztatów uczestnicy korzystać będą
z profesjonalnych narzędzi, przyborów i aparatów fryzjerskich, którymi tworzyć będą loki, fale i fantazyjne plecionki. Zapoznają się z branżowym słownictwem.

Surowce i materiały niezbędne do wykonywania ćwiczeń w większości zapewniają firmy i pracodawcy współpracujący z ZSP NR 2 w Krośnie. Udział w tych kosztach, po uzgodnieniu, pokrywają również uczestnicy warsztatów.

W celu uzgodnienia terminu warsztatów należy skontaktować się z koordynatorem projektu panią Haliną Szpiłyk tel. 668 439 551, e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub sekretariatem ZSP Nr 2 w Krośnie tel. 13 43 223 19, e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dziennik elektroniczny

idziennik logo

W przypadku braku możliwości zalogowanie się na indywidualne konto iDziennika, proszę zapoznać się z tymi informacjami.

Projekty EFS

Gościmy

Odwiedza nas 204 gości oraz 0 użytkowników.