fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

Artykuły

Kulinarna próba tuż przed stażami w Hiszpanii!

kulinarna proba 2016Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie przeprowadza już kolejny etap realizacji projektu „Międzynarodowy dialog zawodowy” w ramach projektu ,,Erasmus +" - ,,Mobilność edukacyjna osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego".

Nawiązana w 2014 r. współpraca z hiszpańską firmą EUROMIND PROJECTS zaowocowała powstaniem projektu, który zostanie sfinalizowany 31 maja 2017 roku.
Do wyjazdu na zagraniczne staże w Hiszpanii przygotowują się: 10-osobowa grupa uczniów uczących się w zawodach gastronomicznych, 4 nauczycieli uczących przedmiotów gastronomicznych i fryzjerskich oraz 1 opiekun. Wybrani w czasie rekrutacji nauczyciele i uczniowie uczestniczyli w zajęciach językowych i kulturalno-pedagogicznych, których celem było między innymi zlikwidowanie barier kulturowych, a tym samym otwarcie się na nowe doświadczenia oraz przygotowanie do staży w Hiszpanii.
Obchodzony w czerwcu Międzynarodowy Dzień Tapas stał się okazją do tego, aby uczniowie wyjeżdżający na staże do Hiszpanii mogli zmierzyć się z kuchnią hiszpańską, którą znają na razie tylko w teorii. W czasie zajęć w pracowni gastronomicznej przyszli stażyści przy wsparciu nauczycielek przedmiotów gastronomicznych przygotowali kilka dowolnie wybranych tapas, czyli zakąsek, które podaje się w Hiszpanii najczęściej przed daniem głównym. W menu znalazły się: melon z szynką serrano, sałatka wiejska, zapiekane pomidorki, kanapeczki z serem kozim, granatem i szynką, tortilla z bakłażanem, kuleczki porowe, zapiekane puree ziemniaczane z chorizo i serem, sałatka na ciepło z tuńczykiem i ciecierzycą, sałatka ze szpinakiem, serem kozim i gruszką, grzanki z sardelą i pieczoną papryką, papryczki padron, krążki kalmarów, paella. Na degustację stażyści zaprosili gości, czyli autorów projektu oraz swoich rodziców.
Aby wprowadzić wszystkich w hiszpański klimat, stażyści zaaranżowali nakrycie stołów, wystrój sali, zadbali o odpowiednią muzykę, strój i fryzury, które wykonały nauczycielki przedmiotów zawodowych fryzjerskich.
Druga część spotkania miała charakter informacyjny, w czasie której koordynator projektu pan Paweł Cisoń poinformował zebranych stażystów i rodziców, jak należy przygotować się do podróży i odbywania staży zagranicznych.
W przygotowaniach brały udział panie nauczycielki: Anna Kustroń, Halina Szpiłyk, Aneta Nowotyńska, Celina Lula oraz uczniowie: Natalia Tłuściak, Anna Karpiesz, Paulina Doniek, Mariola Czaja, Nicol Barlik, Izabela Wąchała, Brygida Leśniak, Paulina Luśnia, Weronika Gierlach, Dominika Odój.

Więcej zdjęć z dzisiejszego spotkania znajdziesz na: https://www.flickr.com/photos/93775581@N03/

Artykuł: Małgorzata Płatek

 

EB Dark Mode