fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

Artykuły

Dyniowe smaki

dyniowie smaki 2016Sezon na dynie można uznać za otwarty!!! Dynia to samo zdrowie. To nie tylko wspaniały przysmak, ale także bardzo dobra roślina lecznicza.

Jeśli nauczymy się ją smakowicie przyrządzać, przyniesie nam wiele korzyści, ponieważ ma naprawdę sporo wartości odżywczych. Można z niej komponować dania zarówno na słodko, jak i na słono, łagodne lub pikantne. Warto wykorzystywać w potrawach nie tylko jej miąższ, ale i wartościowe pestki.
Każda ma inną barwę (pomarańczowa, zielona, żółta, wielobarwna) i każda ma swój specyficzny kształt – podłużny, owalny, okrągły. Do najpopularniejszych gatunków należą: dynia zwyczajna, piżmowa, olbrzymia oraz hokkaido.

Tę wiedzę postanowili wykorzystać uczniowie z kl. II TŻ, którzy we wtorek 20 września na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali pod opieką pani A. Paradysz i E. Jaracz pokaz potraw z dyni. Na stole znalazły się takie smakowitości jak: zupa krem z dyni, risotto dyniowe, sałatka z dyni, dyniowa carbonara, tarta dyniowa, bułeczki dyniowe oraz korzenne ciasto z dynią. Wszystkie przysmaki można było degustować i ocenić kulinarne umiejętności uczniów.
Jeżeli ktoś zechce sprawdzić w kuchni swój dyniowy talent zapraszamy do „Kącika kulinarnego”- tam znajdziecie inspirację!

EB Dark Mode