fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

Artykuły

24 listopada - Dzień Buraka

dzien buraka 2016Przez lata wędrował w barszczu lub towarzyszył tradycyjnemu kotletowi schabowemu. Dzisiaj jest warzywem bez którego nie wyobrażamy sobie jesieni i zimy.

Burak, ponieważ o nim jest mowa, zapobiega starzeniu, ma właściwości antynowotworowe, chroni przed katarem, reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiega anemii. Prawdziwy król warzyw korzeniowych!

Uczennice kl. IV TŻ wraz z p. Agnieszką Gonet i p. Haliną Szpiłyk postanowiły przybliżyć społeczności szkoły to mało doceniane warzywo. W akcję włączyły się uczennice kl. I TŻ - Weronika Rysz i Andżelika Szyszlak, które bardzo chętnie angażują się w różnorodne wyzwania kulinarne, podejmowane w naszej szkole.

Walory buraka uczennice zostały zaprezentowane w daniach takich jak: - barszcz ukraiński, - krem z buraczków z serkiem śmietankowym, - brownie buraczane, - sałatka z buraków konserwowanych, - sałatka z pieczonych buraków na rukoli, - zapiekanka z buraków z kasza gryczaną i serem kozim, - smothie buraczano-jabłkowe, - sałatka z buraków z orzechami, - burgery z buraków. Przepisy znajdziesz w naszym kąciku kulinarnym. Koniecznie je wypróbujcie!

EB Dark Mode