Rok Szkolny 2011/2012


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

Rok Szkolny 2011/2012

Konkurs o tytuł Najlepszego Ucznia w zawodzie Kucharz

W dniu 09.01.2013 r w naszej szkole odbył się konkurs o tytuł Najlepszego Ucznia w zawodzie Kucharz. Do rywalizacji przystąpiło pięciu uczniów z kl. III TK/F oraz dwie uczennice z klasy II TG. Celem konkursu było aktywizowanie młodzieży do doskonalenia zawodowego, a także promowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy mogli się pochwalić swoimi umiejętnościami. Ponadto konkurs propagował różnorodność potraw i tradycji kulinarnych. Składał się on z części praktycznej, której temat brzmiał „Ryba jako główny składnik potrawy”. Nad przebiegiem konkursu czuwała komisja w składzie:

  • pani Ewa Starowiejska – dyrektor szkoły, przewodnicząca komisji
  • pani Agata Betlej – z-ca dyrektora
  • pani Barbara Kozdraś – kierownik szkolenia praktycznego
  • pani Agnieszka Gonet – nauczyciel technologii
  • pani Alicja Kus – nauczyciel technologii, organizator konkursu

Ocenie podlegały następujące elementy: kreatywność, organizacja i higiena pracy, dobór składników głównych i uzupełniających do potrawy, smak i aromat potrawy, sposób podania oraz prezentacja potrawy.

Uczniowie przygotowali następujące potrawy:

  • Sławomir Wilk (kl. III TK/F) przygotował filet z soli w cieście francuskim
  • Kamil Zbylut (kl. III TK/F) przygotował rybę pieczoną z cebulą i papryką z dodatkiem ryżu
  • Dominika Gazda (kl. II TG) przygotowała rybę panierowaną w kaszy gryczanej z sosem musztardowym i chrzanowym na kotlecikach grzybowych z dodatkiem sałaty i rukoli
  • Marcelina Wójtowicz (kl. III TK/F) przygotowała rybę panierowaną z ziemniakami i sałatką z buraczków ćwikłowych
  • Maria Fedko (kl. III TK/F) przygotowała dorsza duszonego w sosie musztardowo – cytrynowym z ziemniakami
  • Karolina Sieniawska (kl. II TG) przygotowała tilapię na makaronie ryżowym z sosem czosnkowo – koperkowym i warzywami z wody
  • Joanna Bykowska (kl. III TK/ F) przygotowała dorsza po grecku

Wszyscy uczniowie wykazali się dużą pomysłowością oraz talentem kulinarnym. Wszystkie przepisy na wykonane potrawy znajdą się w szkolnym kąciku kulinarnym. Zwyciężczynią konkursu została Dominika Gazda z kl. II TG. Oprócz tytułu Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, Dominika będzie reprezentować naszą szkołę w Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w Krakowie.

Alicja Kus

EB Dark Mode