Rok Szkolny 2013/2014


fb youtube flickr pinterest instagram logo

Otwórz panel społecznościowy
Dzień Otwarty
XIX edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Niepodległa jest dla wszystkich
Pokaz umiejętności zawodowych uczniów klas pierwszych
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup

Rok Szkolny 2013/2014

Konkurs gastronomiczny

Na przełomie listopada i grudnia odbył się w ZSP nr 2 interdyscyplinarny Konkurs gastronomiczno - językowy zorganizowany przez nauczycielki przedmiotów gastronomicznych – panią Alicję Kus i panią Elżbietę Jaracz oraz nauczycielkę języka angielskiego – panią Magdalenę Dubiel-Raś. Celem konkursu było propagowanie sztuki kulinarnej, wykazanie się znajomością języka angielskiego zawodowego, umiejętność konwersacji w języku obcym na dany temat, zastosowanie w praktyce zdobytej wiedzy i umiejętności gastronomicznych oraz obsługi konsumenta. Uczniowie klas gastronomicznych wykazali ogromne zainteresowanie konkursową propozycją i podjęli wyzwanie, zgłaszając swój udział w konkursie. Z powodu dużej liczby zgłoszeń( klasa IVTG – 9 osób, klasa IVTK/F – 6 osób) konkurs odbył się w dwóch turach. ,,Kuchnie krajów europejskich: to temat, którego realizację podjęli uczniowie z klasy IVTG, pracując w dwuosobowych grupach. Jeden uczestnik samodzielnie wykonywał potrawę, zaś drugi nakrycie stołu. Natomiast uczestnicy drugiej tury konkursu samodzielnie wykonywali i eksponowali swoje propozycje na temat ,,Potrawy jesieni”.

Zadaniem uczniów było:

- dopasowanie potrawy do określonego tematu,

- wykonanie potrawy,

- jej ekspozycja,

- prezentacja wykorzystanych składników i sposobu wykonania potrawy w języku polskim i angielskim,

- swobodna konwersacja na temat pracy konkursowej w języku angielskim.

Uczniowie klasy IVTG startujący w pierwszej turze przygotowali następujące potrawy konkursowe:

  1. Lasagne,
  2. Zupa cebulowa,
  3. Naleśniki a'la Gundel,
  4. Tiramisu,
  5. Tarta warzywna.

Najwyżej przez komisję konkursową zostały ocenione następujące potrawy:

I   miejsce – Tarta warzywna wykonana przez Angelikę Reczek i Agnieszkę Piękoś,

II  miejsce - Naleśniki a'la Gundel wykonana przez Ewelinę Świerczek,

III miejsce – Zupa cebulowa wykonana przez Ewelinę Oważany i Karolinę Piskadło.

Uczniowie klasy IVTK/F startujący w drugiej turze przygotowali następujące potrawy konkursowe:

  1. Jesienna sałatka – Magdalena Kuśnierczak,
  2. Muffinki – Maria Fedko,
  3. Naleśniki ze szpinakiem – Joanna Bykowska,
  4. ,,Wilcze jabłka” – Sławomir Wilk,
  5. Cynamonowy deser – Gabriela Gregorowicz,
  6. Jesienne kulki – Michalina Gefert.

Z powodu wysokiego poziomu prac konkursowych komisja miała ogromny kłopot z werdyktem, dlatego brzmiał on następująco:

I   miejsce - Cynamonowy deser wykonany przez Gabrielę Gregorowicz,

II  miejsce - Jesienne kulki wykonane przez Michalinę Gefert,

III miejsce otrzymali pozostali uczestnicy konkursu.

Komisja składająca się z pani Magdaleny Dubiel-Raś i pana Grzegorza Jamrogi oceniła osobno oceniła umiejętności językowe uczestników.

W kej kategorii uczniowie klasy IVTG zajęli następujące miejsca:

I   miejsce – Ewelina Oważany,

II  miejsce - Angelikę Reczek,

III miejsce – Elżbieta Długosz.

Zaś w klasie IVTK/F najlepsi okazali się:

I   miejsce – Sławomir Wilk

II  miejsce – Maria Fedko,

III miejsce – Joanna Bykowska.

Wszyscy uczestnicy wspaniale poradzili sobie z jakże trudnymi zadaniami i wykazali się kreatywnością, fachowością, szeroką wiedzą i  umiejętnościami zarówno gastronomicznymi jak
i językowymi. Wszystkim serdecznie gratulujemy, a zwycięzcom w szczególności.

EB Dark Mode