Aktualności

          • Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Fryzjerskich

          • Po raz czwarty 19 listopada 2025 r. uczennice naszej szkoły przystąpiły do pierwszego etapu olimpiady – eliminacji szkolnych. Na każdym etapie uczniowie pracują w zespołach dwuosobowych. 

            Uczniowie klas: 3 TA/TF, 4 TA/TF, 2 F, 3 F ( w sumie 13 zespołów) wypełniali test, który został przesłany drogą elektroniczną przez Organizatora. Test zostanie sprawdzony z odpowiednim kluczem przesłanym przez Komitet Główny Olimpiady w Olsztynie.

            Nad eliminacjami szkolnymi czuwała pani Magdalena Ochwat – Miąsik.

             

            Opracowała: Barbara Lągawa - Dereń

          • Erasmus Days 2025

          • 25 listopada obchodzone są imieniny Erazma. W związku z tym w ZSP Nr 2 w Krośnie właśnie w drugiej połowie listopada zorganizowano Erasmus Days 2025 pod hasłem „Europa w Szpetnarze”, aby przypomnieć także sylwetkę Erazma z Rotterdamu – patrona programu Erasmus+. Głównym celem wydarzenia było zachęcenie społeczności szkolnej do skorzystania z możliwości, jakie oferuje program i wyjazdów na zagraniczne szkolenia, obserwacje pracy i praktyki uczniowskie.

             

            Uczniowie przygotowali Punkt Informacyjny ERASMUS+, w którym można było uzyskać informacje na temat projektów ERASMUS+, które szkoła realizowała w poprzednich latach, a przede wszystkim na temat aktualnie realizowanego projektu „Międzynarodowa edukacja branżowa oknem do sukcesu” o numerze 2025-1-P01-KA121-VET-00310717 realizowanego przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+ w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1. Mobilność edukacyjna w latach 2021 – 27.

            W ramach projektu dwie grupy uczniów wyjadą na trzytygodniowe praktyki do Walencji w Hiszpanii i Milazzo na Sycylii we Włoszech, a dwie nauczycielki przedmiotów gastronomicznych na pięciodniowy job shadowing do Ostrawy w Czechach. Nowe doświadczenia zawodowe będą zdobywać uczniowie kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności – cukiernik, technik usług fryzjerskich, technik analityk, fryzjer, kucharz, cukiernik.

            W ramach obchodów imienin Erasmusa uczniowie pod okiem nauczycieli przygotowali szereg działań mających na celu promocję i uhonorowanie programu Erasmus+, a także podkreślenie wartości, jakie niesie ze sobą współpraca międzynarodowa w edukacji. W tym dniu uczniowie, nauczyciele i społeczność szkolna dzielą się swoimi doświadczeniami związanymi z mobilnością, poznawaniem innych kultur i budowaniem europejskiej wspólnoty opartej na takich wartościach jak godność, wolność, demokracja, równość, praworządność i prawa człowieka.
            Uczniowie klasy 3TA – technik analityk pod okiem pani Joanny Przystaś-Gruchały przeprowadzili serię pokazów i doświadczeń chemicznych. Wydarzenie miało na celu popularyzację nauk ścisłych oraz zaprezentowanie praktycznych umiejętności zdobytych podczas zajęć zawodowych.
            Pokazy chemiczne przygotowane przez uczniów zachwyciły publiczność efektownymi reakcjami, barwnymi przemianami i ciekawymi zjawiskami fizykochemicznymi. Uczniowie w profesjonalny sposób omawiali przebieg doświadczeń, tłumaczyli obserwowane efekty oraz odpowiadali na pytania uczestników. Dzięki ich kreatywnemu podejściu do nauki i dużemu zaangażowaniu wydarzenie stało się inspirującą okazją do odkrywania fascynującego świata chemii. Uczniowie wykazali się nie tylko wiedzą teoretyczną, lecz także umiejętnością bezpiecznego posługiwania się odczynnikami i sprzętem laboratoryjnym. Prezentacje przebiegały zgodnie z zasadami BHP, co podkreślało wysoki poziom przygotowania technicznego. Wydarzenie spotkało się z dużym zainteresowaniem społeczności szkolnej, a pozytywne reakcje widzów potwierdziły wartość edukacyjną i atrakcyjność pokazów. Udział w Erasmus Day był dla uczniów świetną okazją do rozwijania kompetencji zawodowych, komunikacyjnych i pracy zespołowej.

            Fryzjerzy w pracowniach fryzjerskich przygotowali pokazy umiejętności fryzjerskich. W trakcie wykonywania fryzur wykazali się dużą starannością, kreatywnością oraz umiejętnością pracy z różnymi typami włosów. Przed przystąpieniem do stylizacji dokonali analizy kształtu twarzy oraz rodzaju włosów modelki, aby dobrać odpowiednią technikę upięcia. Podczas pracy wykorzystali zarówno klasyczne metody modelowania, jak i bardziej zaawansowane techniki, takie jak trwałe utrwalanie skrętu czy budowanie objętości za pomocą wypełnień. Uczniowie umiejętnie posługiwali się narzędziami fryzjerskimi, przestrzegając zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Cały proces przebiegał w atmosferze współpracy i wzajemnej pomocy, co pozwoliło na wymianę doświadczeń i doskonalenie umiejętności praktycznych. Uczniowie wykazali duże zaangażowanie i samodzielność, co przełożyło się na wysoki poziom wykonanych stylizacji. Nad pracującymi uczniami czuwały panie Aneta Nowotyńska, Wioleta Zięba oraz Anna Zborowska.

            W ramach międzynarodowego wydarzenia ErasmusDays 2025 uczniowie klasy III F/K

            kształcący się w zawodzie kucharz uczestniczyli w zajęciach pt. „Żyj zdrowo, kolorowo”.

            Podczas warsztatów w pracowni gastronomicznej uczniowie doskonalili swoje umiejętności

            praktyczne, poznając zasady komponowania zdrowych i wartościowych koktajli owocowych,

            warzywnych oraz mlecznych. Wśród przygotowanych napojów znalazły się m.in.:

            • smoothie jarmużowo - bananowe,

            • koktajl malinowo - jogurtowy,

            • sok z buraka z dodatkiem marchwi, jabłka i imbiru,

            • koktajl szpinakowo - bananowy,

            • sok pomarańczowo - marchewkowy z jabłkiem i imbirem,

            • sok winogronowo - arbuzowy.

            Zajęcia połączyły naukę z praktyką oraz promowały ideę zdrowego stylu życia i europejskiej

            współpracy w ramach programu Erasmus+. Wszystkie przygotowane koktajle zachwycały smakiem, kolorem i pomysłowością!  Dziękujemy uczniom za zaangażowanie i kreatywność oraz nauczycielom za inspirujące prowadzenie zajęć. 

            To właśnie w tym dniu społeczność szkolna wybrała MISTRZA SZARLOTKI, którym został Krzysztof Zieliński. Jego wyjątkowa w smaku i zapachu szarlotka zachwyciła wszystkich. Ale konkurenci deptali Mistrzowi po piętach, bo w konkursie wzięły udział 22 szarlotki upieczone przez uczniów klas: III TŻ/TTŻ, III C oraz III F/K. Zadanie nie było proste, ponieważ uczestnicy mieli za zadanie przygotować prawdziwe, jabłkowe dzieło sztuki według własnych, domowych i często rodzinnych przepisów. Od samego rana szkolne sale wypełniał zapach cynamonu, cukru waniliowego i prażonych jabłek, a każdy kolejny wypiek przyciągał uwagę nie tylko wyglądem, ale i obietnicą wyjątkowego smaku. Szarlotki mogła degustować i ocenić cała społeczność szkolna – uczniowie, nauczyciele oraz pracownicy szkoły. To właśnie ich głosy zadecydowały o wyborze najlepszych wypieków.

            Po zakończeniu degustacji i zliczeniu 130 oddanych głosów poznaliśmy zwycięzców:

            I miejsce – Krzysztof Zieliński (kl. III F/K)

            II miejsce – Sandra Czekańska (kl. III TŻ/TTŻ)

            III miejsce – Aleksandra Chrobak (kl. III TŻ/TTŻ)

            Serdecznie gratulujemy zwycięzcom!

            Dziękujemy także wszystkim uczestnikom konkursu – za ogromne zaangażowanie,

            kreatywność oraz za to, że dzięki Waszym wypiekom mogliśmy spędzić ten dzień w

            prawdziwie rodzinnej, pachnącej szarlotką atmosferze.

            Do organizacji Erasmus Days włączyli się także nauczyciele języków obcych, którzy połączyli go z obchodami Dnia Języków Obcych i przygotowali w szkolnych pracowniach językowych szereg działań mających na celu rozwój umiejętności językowych uczniów. Zorganizowano quizy językowe, które pozwoliły uczestnikom sprawdzić swoją wiedzę w formie zabawy i rywalizacji. Uczniowie przygotowali i zaprezentowali informacje na temat kultur, zwyczajów i tradycji wielu krajów europejskich. Kolejnym punktem programu były konkursy językowe, w których wykorzystywano interaktywne platformy internetowe, co zwiększyło zaangażowanie uczniów. Dzięki tym działaniom, uczniowie mieli okazję rozwijać swoje umiejętności językowe w kreatywny i nowoczesny sposób oraz poszerzać swoją wiedzę na temat krajów Unii Europejskiej.

            „Tanecznym krokiem do Europy” poprowadzili uczniów nauczyciele wychowania fizycznego pan Wiesław Wójcik i pan Hubert Wilk, którzy na sali gimnastycznej zorganizowali międzynarodowe tańce integracyjne. Uczniowie bawili się świetnie, tańcząc polski taniec narodowy czyli poloneza oraz poznając wiele tańców narodowych innych krajów europejskich.

            Opracowała: Małgorzata Płatek

          • Rozdanie nagród i wyróżnień w konkursie plastycznym

          • Uczeń Roman Kodrysh z kl.1 TF/TŻ otrzymał wyróżnienie honorowe za kartkę z okazji świąt Bożego Narodzenia, którą wykonał w technice rysunkowej mieszanej. Organizatorem konkursu było Muzeum Rzemiosła w Krośnie.

            Gratulujemy, Roman, i życzymy wspaniałych sukcesów artystycznych.

            Opiekun: Barbara Lągawa - Dereń

          • Prelekcja „Cyberprzestępczość. Produkty bankowe” pracowników Banku Millenium

          • 18 listopada 2025 r. odbyła się prelekcja pracowników Banku Millenium pt. „Cyberprzestępczość. Produkty bankowe”.

            W spotkaniu uczestniczyli uczniowie klas 4 TŻ, 4 TA/TF, 5 TŻ oraz 5 TF.

            Podczas zajęć prelegenci wyjaśnili, w jaki sposób cyberprzestępcy wykorzystują anonimowość oraz wygodę współczesnych technologii do popełniania przestępstw. Uczniowie wzięli udział w krótkim teście na telefonach komórkowych, który uświadomił im, jakie zagrożenia mogą czyhać w sieci oraz jak unikać niebezpiecznych sytuacji.

            Pracownicy krośnieńskiego oddziału Banku Millenium podzielili się również praktycznymi wskazówkami dotyczącymi bezpiecznego korzystania z produktów bankowych.

            Koordynator: Krystyna Paradysz

          • Licealiada w piłkę ręczną

          • Dnia 18.11.2025 r. odbyła się licealiada w piłkę ręczną chłopców. Organizatorem było II LO w Krośnie.

            W zawodach wzięły udział następujące szkoły:

            ✅ II LO - III/ IV miejsce ex aequo

            ✅ ZSP nr 1 /Szczepanik III/IV miejsce ex aequo

            ✅ ZSP nr 2 /Szpetnar V miejsce

            ✅ZS Architektoniczno - Budowlanych VI miejsce

            ✅ ZS Mechanicznych II miejsce

            ✅ SMS Karpaty Krosno I miejsce

            To był debiut naszej reprezentacji w tej dyscyplinie. Nowo stworzona drużyna przez Panią Patrycję Rak oraz Pana Wisława Wójcika wywalczyła V miejsce. Od ścisłego finału dzieliły nas rzuty karne…

            Dziękujemy całej drużynie za waleczność i zaangażowanie podczas treningów.

            Opracowała: Patrycja Rak

    • Kontakt

      • Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 2 im. ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie
      • (0-13) 43-223-19
      • tel. (0-13) 43-256-24
      • ul. ks. St. Szpetnara 9
        38-400 Krosno
        Poland
      • AE:PL-96848-59247-UBITH-24
    • Logowanie