Aktualności
Dzień Otwarty
„Pierwsze kroki w zawodzie”
XVI edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik”
Fabryka Piernika
Szpetnar Cup
Przy deserze o Niepodległej

Konkurs gastronomiczny „NAJLEPSZA POTRAWA ŚWIĄTECZNA”

potrawa swiateczna 2019Dnia 12.12. 2019 r. w naszej szkole odbył się konkurs gastronomiczny pod hasłem „ NAJLEPSZA POTRAWA ŚWIĄTECZNA”.


Celem niniejszego konkursu było:
• kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy związanej z tematyką Świąt Bożego Narodzenia,
• doskonalenie umiejętności sztuki kulinarnej,
• rozwijanie zainteresowań gastronomicznych,
• rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów,

Do rywalizacji stanęły dwuosobowe zespoły uczniów Technikum żywienia i usług gastronomicznych klasa I TŻ (grupa I i III).
Uczestnicy konkursu przygotowali i zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne zgodnie z tematem konkursu oraz zachowaniem wszelkich przepisów bhp i prawidłowej organizacji stanowiska pracy. Podczas przygotowywania potraw można było zaobserwować pełną koncentrację, wielkie zaangażowanie i chęć pokazania własnych umiejętności. Organizatorem szkolnego konkursu gastronomicznego „Najlepsza potrawa świąteczna” były panie: Alicja Kus i Elżbieta Jaracz.

Przygotowano:
- Kulebiaka z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybów – Englot Magdalena i Belcik Wiktoria,
- Pierogi ruskie – Kłak Amelia i Kosior Martyna,
- Kluski z makiem – Zwojeński Daniel i Kasprzyk Kacper,
- Torcik cynamonowo-migdałowy – Sowa Elżbieta i Wiśniowska Katarzyna,
- Kasza pęczak z grzybami i ciasteczkami z gorgonzoli – Kołek Bartosz,
- Babeczki z bakaliami i jabłkiem – Szwast Anna i Witalec Weronika,
- Barszcz czerwony z uszkami z nadzieniem morelowym- Walczak Oskar i Wiklowski Dominik

Konkurs został oceniony przez Jury : Ewa Starowiejska – Dyrektor Szkoły, Agata Betlej – zastępca dyrektora, Magdalena Dubiel – Raś - nauczyciel języka angielskiego, Iwona Milczek- Hejnar – nauczyciel języka angielskiego, Alicja Kus – nauczyciel gastronomii, Elżbieta Jaracz- nauczyciel gastronomii, Klaudia Drzyzga – uczennica klasy IV TŻ.

Poziom rywalizacji w konkursie gastronomicznym Jury oceniło jako wysoki i wyrównany o czym świadczyły minimalne różnice w punktacji uzyskane przez rywalizujące grupy. Wyłoniono następujących zwycięzców:
I miejsce: Kasza pęczak z grzybami i ciasteczkami z gorgonzoli – Kołek Bartosz
II miejsce: Babeczki z bakaliami i jabłkiem – Szwast Anna i Witalec Weronika
III miejsce: Torcik cynamonowo-migdałowy – Sowa Elżbieta i Wiśniowska Katarzyna.
Nagrody dla zwycięzców ufundowała Rada Rodziców przy Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2.
Zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

 

Dziennik elektroniczny

idziennik logo

W przypadku braku możliwości zalogowanie się na indywidualne konto iDziennika, proszę zapoznać się z tymi informacjami.

Projekty EFS

PARTNERZY

sklepys

nafta

jagusiakopaczwolczanski

 kieltyka logo

cukiernia ania

m pelczarmaestro

delikatesy z natury

cech

irz logo

dawid nastal

mary kay

malgorzata reich

laura

samborska

kosiek

katrin

Gościmy

Odwiedza nas 113 gości oraz 0 użytkowników.