Dnia 12.12. 2019 r. w naszej szkole odbył się konkurs gastronomiczny pod hasłem „ NAJLEPSZA POTRAWA ŚWIĄTECZNA”.
Celem niniejszego konkursu było:
• kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy związanej z tematyką Świąt Bożego Narodzenia,
• doskonalenie umiejętności sztuki kulinarnej,
• rozwijanie zainteresowań gastronomicznych,
• rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów,
Do rywalizacji stanęły dwuosobowe zespoły uczniów Technikum żywienia i usług gastronomicznych klasa I TŻ (grupa I i III).
Uczestnicy konkursu przygotowali i zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne zgodnie z tematem konkursu oraz zachowaniem wszelkich przepisów bhp i prawidłowej organizacji stanowiska pracy. Podczas przygotowywania potraw można było zaobserwować pełną koncentrację, wielkie zaangażowanie i chęć pokazania własnych umiejętności. Organizatorem szkolnego konkursu gastronomicznego „Najlepsza potrawa świąteczna” były panie: Alicja Kus i Elżbieta Jaracz.
Przygotowano:
- Kulebiaka z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybów – Englot Magdalena i Belcik Wiktoria,
- Pierogi ruskie – Kłak Amelia i Kosior Martyna,
- Kluski z makiem – Zwojeński Daniel i Kasprzyk Kacper,
- Torcik cynamonowo-migdałowy – Sowa Elżbieta i Wiśniowska Katarzyna,
- Kasza pęczak z grzybami i ciasteczkami z gorgonzoli – Kołek Bartosz,
- Babeczki z bakaliami i jabłkiem – Szwast Anna i Witalec Weronika,
- Barszcz czerwony z uszkami z nadzieniem morelowym- Walczak Oskar i Wiklowski Dominik
Konkurs został oceniony przez Jury : Ewa Starowiejska – Dyrektor Szkoły, Agata Betlej – zastępca dyrektora, Magdalena Dubiel – Raś - nauczyciel języka angielskiego, Iwona Milczek- Hejnar – nauczyciel języka angielskiego, Alicja Kus – nauczyciel gastronomii, Elżbieta Jaracz- nauczyciel gastronomii, Klaudia Drzyzga – uczennica klasy IV TŻ.
Poziom rywalizacji w konkursie gastronomicznym Jury oceniło jako wysoki i wyrównany o czym świadczyły minimalne różnice w punktacji uzyskane przez rywalizujące grupy. Wyłoniono następujących zwycięzców:
I miejsce: Kasza pęczak z grzybami i ciasteczkami z gorgonzoli – Kołek Bartosz
II miejsce: Babeczki z bakaliami i jabłkiem – Szwast Anna i Witalec Weronika
III miejsce: Torcik cynamonowo-migdałowy – Sowa Elżbieta i Wiśniowska Katarzyna.
Nagrody dla zwycięzców ufundowała Rada Rodziców przy Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2.
Zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Przyjęcia stron:
I. Dyrektor Szkoły Bogdan Skotnicki
1) poniedziałek 13.00 – 15.00
2) środa 14.00 – 16.00
II. Wicedyrektor Agata Betlej
1) wtorek 14.00 – 16.00
2) piątek 11.00 – 13.00
>>> godziny dostępności nauczycieli
>>> Zmiana numeru telefonu zaufania dla dzieci i młodzieży na 800-12-12-12
>>> mOchrona – nowa aplikacja ochrony rodzicielskiej
>>> dodatkowe zajęcia psychologiczno-pedagogiczne
>>> instrukcja logowania dla rodziców i uczniów
>>> Jak odzyskać login i hasło?
W przypadku braku możliwości zalogowania się na indywidualne konto, należy zapoznać się z tymi informacjami.
wskazówki techniczne dla użytkowników
Realizowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)
👉 Edukacja dla przyszłości w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2
Realizowane projekty w ramach ERASMUS+
👉 Zainspiruj do myślenia – zmobilizuj do działania
👉 Ja w Europie – marzenia się spełniają
👉 Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne
👉 Stawiamy na zagraniczne doświadczenie zawodowe
👉 Zagraniczny staż = lepsza przyszłość
👉 Międzynarodowa edukacja językowa i cyfrowa nauczycieli kluczem do profesjonalizmu zawodowego
👉 Wzrost kompetencji cyfrowych i językowych = wyższa jakość kształcenia
Odwiedza nas 221 gości oraz 0 użytkowników.