W dniu 7 marca 2018 roku w Tarnobrzegu odbył się Konkurs „KREAYWNY KUCHARZ”. Tematem przewodnim był: „PODKARPACKI FUSION”. Zadaniem uczestników było sporządzić danie główne z combra królika z kostką oraz deseru w którym wykorzystany będzie ser twarogowy półtłusty OSM Stalowa Wola.
Konkurs odbył się w dwóch etapach.
W pierwszym etapie uczestnicy mieli do wykonania danie główne według receptury opracowanej przez szefa kuchni Marka Łukasiewicza. Po zapoznaniu z recepturą przystąpili oni do wykonania potrawy w skład której oprócz combra z królika, surowcami obowiązującymi były: czerwona cebula, jeżyny (maliny), śmietana lub śmietanka, dowolna kasza. Sposób obróbki cieplnej był do wyboru: sous – vide, piec, lub obsmażając na patelni do uzyskania jasno – brązowego koloru siatki tłuszczowej, a następnie dusząc. Czas na wykonanie tej potrawy wynosił 120 minut.
Drugi etap polegał na sporządzeniu deseru według autorskiej receptury. W deserze należało wykorzystać ser twarogowy półtłusty produkcji OSM Stalowa Wola. Na wykonanie tego zadania uczestnicy mieli 60 minut.
Każdy uczestnik konkursu miał przygotować i wydać danie zasadnicze i deser w trzech porcjach.
W konkursie udział wzięło dwóch uczniów naszej szkoły Julia Bereza i Łukasz Zamorski.
Julia Bereza uczennica klasy III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdobyła II miejsce, wykonując: „Roladkę z combra królika z nadzieniem z suszonych grzybów podana na musie z jeżyn z gruszką z kaszy gryczanej z sosem z czerwonego pieprzu” oraz deser „Serniczek z chia i sezamem podany na piasku orzechowym z sosem malinowym”. Uczennica ta otrzymała również nagrodę dodatkową za najlepszy deser. Cenne dla jury było nie tylko to, że deser ten zachwycił swą oryginalnością i kreatywnością połączeń - estetycznie podany stał się kulinarną poezją. Właściwie dobrane składniki deseru wydobyły smak serka twarogowego. Ta urzekająca potrawa znalazła uznanie jury, a receptura zostanie wykorzystana w produkcji OSM Stalowa Wola.
Łukasz Zamorski uczeń klasy I technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych otrzymał dyplom oraz podziękowanie za udział w konkursie. Sporządził on „Roladkę z combra królika z nadzieniem z kaszy pęczak, czerwonej cebuli i suszonych pomidorów z sosem jeżynowym” oraz „Deser waniliowy na musie truskawkowym z nutą amaretto”.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Uczniów do konkursu przygotowywały: Agata Paradysz i Elżbieta Matusz.
Przyjęcia stron:
I. Dyrektor Szkoły Bogdan Skotnicki
1) poniedziałek 13.00 – 15.00
2) środa 14.00 – 16.00
II. Wicedyrektor Agata Betlej
1) wtorek 14.00 – 16.00
2) piątek 11.00 – 13.00
>>> godziny dostępności nauczycieli
>>> Zmiana numeru telefonu zaufania dla dzieci i młodzieży na 800-12-12-12
>>> mOchrona – nowa aplikacja ochrony rodzicielskiej
>>> dodatkowe zajęcia psychologiczno-pedagogiczne
>>> instrukcja logowania dla rodziców i uczniów
>>> Jak odzyskać login i hasło?
W przypadku braku możliwości zalogowania się na indywidualne konto, należy zapoznać się z tymi informacjami.
wskazówki techniczne dla użytkowników
Realizowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)
👉 Edukacja dla przyszłości w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2
Realizowane projekty w ramach ERASMUS+
👉 Zainspiruj do myślenia – zmobilizuj do działania
👉 Ja w Europie – marzenia się spełniają
👉 Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne
👉 Stawiamy na zagraniczne doświadczenie zawodowe
👉 Zagraniczny staż = lepsza przyszłość
👉 Międzynarodowa edukacja językowa i cyfrowa nauczycieli kluczem do profesjonalizmu zawodowego
👉 Wzrost kompetencji cyfrowych i językowych = wyższa jakość kształcenia
Odwiedza nas 222 gości oraz 0 użytkowników.