Następnie pana Piotra Płatka - nauczyciela języka polskiego poproszono o współpracę i pomoc w przygotowaniu i przeprowadzeniu lekcji na temat produktów tradycyjnych i regionalnych. Z pozoru wydaje się, że w takich dziedzinach wiedzy jak język polski i kulinaria trudno jest znaleźć elementy wspólne. Jednak współpraca nauczycieli i uczniów zaowocowała projektem lekcji języka polskiego, której celem było uświadomienie uczniom, że wymienione dziedziny wiedzy zazębiają i przenikają się wzajemnie. Przygotowana lekcja odbyła się w klasie IITG, a jej atrakcyjność znacznie podniósł pokaz multimedialny. Bardzo obszerne materiały związane z tematem lekcji zostały przekazane do pracowni gastronomicznej jako pomoce dydaktyczne i będzie je można wykorzystać także na lekcjach technologii gastronomicznej w innych klasach. Na tym zakończył się pierwszy etap realizacji projektu.
W dniach 23 - 24 października 2012 roku uczniowie wraz z opiekunem wyjechali do Rzeszowa, aby wziąć udział w drugim etapie realizacji projektu, czyli Warsztatach Kulinarnych, które odbywały sie w malowniczym Dworze Ostoya w Jasionce koło Rzeszowa. W pierwszym dniu, po wysłuchaniu i obejrzeniu prezentacji o ,,PRODUKTACH REGIONALNYCH I TRADYCYJNYCH” przygotowanej przez organizatorów warsztatów, uczestnicy mieli za zadanie, z wyłożonych na odpowiednich stanowiskach surowców, wykonać pasty z twarogu o smaku słonym i słodkim. Zabawy było co nie miara, bo na koniec ktoś dowcipny posypał wszystko koperkiem. Ale to nie przeszkodziło w miłym towarzystwie zjeść śniadania. W warsztatach wzięło udział dziewięć grup z województwa podkarpackiego i jedna z małopolskiego. Po przerwie obiadowej zadaniem uczestników było wykonanie wylosowanego zestawu ( receptury przygotowali Pan Eugeniusz Mientkiewicz - podróżnik, znawca kuchni regionalnych i tradycyjnych, oraz szef kuchni Pan Adam Żemojtel)
Reprezentanci naszej szkoły wylosowali wykonanie HRECZANYKI Z BURACZKOWO - OGÓRKOWYM RATATOUILLE I AROMATYCZNĄ ŚMIETANKĄ. Danie udało się przygotować doskonale, a przepis będzie dostępny w kąciku kulinarnym na szkolnej stronie internetowej. Podczas pracy Panowie służyli radą i podpowiadali różne sztuczki kulinarne, z którymi na co dzień nie mamy okazji się spotkać. W drugim dniu uczestnicy sami opracowywali receptury dowolnych potraw i wykonali je z surowców, które były zostały wcześniej przygotowane przez organizatorów. Agnieszka i Dominika podjęły się wykonania JABŁEK PIECZONYCH Z MASĄ SEROWĄ W SOSIE KARMELOWO – ZIOŁOWO - MIODOWYM. Wszystko doskonale się udało, a jeszcze bardziej smakowało degustującym. Była to bardzo sympatyczna lekcja technologii i nie tylko, ponieważ umożliwiła uczestnikom poznanie nowych kolegów i koleżanek oraz autorytetów w dziedzinie kuchni regionalnej. Po otrzymaniu certyfikatów uczestnicy wrócili do domu i pełni zapału przez trzy tygodnie będą przygotowywać się do udziału w trzecim etapie projektu.
Przyjęcia stron:
I. Dyrektor Szkoły Bogdan Skotnicki
1) poniedziałek 13.00 – 15.00
2) środa 14.00 – 16.00
II. Wicedyrektor Agata Betlej
1) wtorek 14.00 – 16.00
2) piątek 11.00 – 13.00
>>> godziny dostępności nauczycieli
>>> Zmiana numeru telefonu zaufania dla dzieci i młodzieży na 800-12-12-12
>>> mOchrona – nowa aplikacja ochrony rodzicielskiej
>>> dodatkowe zajęcia psychologiczno-pedagogiczne
>>> instrukcja logowania dla rodziców i uczniów
>>> Jak odzyskać login i hasło?
W przypadku braku możliwości zalogowania się na indywidualne konto, należy zapoznać się z tymi informacjami.
wskazówki techniczne dla użytkowników
Realizowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)
👉 Edukacja dla przyszłości w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2
Realizowane projekty w ramach ERASMUS+
👉 Zainspiruj do myślenia – zmobilizuj do działania
👉 Ja w Europie – marzenia się spełniają
👉 Europejskie podróże po wiedzę i doświadczenie zawodowe – staże zagraniczne
👉 Stawiamy na zagraniczne doświadczenie zawodowe
👉 Zagraniczny staż = lepsza przyszłość
👉 Międzynarodowa edukacja językowa i cyfrowa nauczycieli kluczem do profesjonalizmu zawodowego
👉 Wzrost kompetencji cyfrowych i językowych = wyższa jakość kształcenia
Odwiedza nas 319 gości oraz 0 użytkowników.